Monday, November 14, 2011

Primii mei germeni si despre germeni

Iata si primii mei germeni: sunt germeni de lucerna.
I-am servit cu otet de mere si ulei. Poate ar fi mers si ceva sare, dar o evit. Au avut gust de salata de varza.
Excelent.
Am prins curaj si am pus la germinat un amestec de quinoa rosie , linte rosie, seminte de ridiche neagra, seminte de schinduf.  




Despre germeni


Seminte incoltite
Germenii sunt considerati ingredientul de neinlocuit pentru cei care isi doresc o viata lunga si mai ales sanatoasa. Germenii sunt definiti ca niste produse naturiste obtinute prin germinarea unor seminte comestibile (deci nu sunt semintele efectiv!), netratate chimic, in conditii stricte de igiena, comercializate in stadiul de seminte incoltite avand radacini si lastari abia mijiti, fara frunze verzi (in ambalaje speciale) sau ca lastari inverziti (in vasul in care au fost insamantati).


Germenii nu trebuie tratati termic.
Ei se consuma cruzi caci altfel nu-si mai pastreaza aceleasi proprietati si ar fi pacat sa isi pierda din vitamine, minerale si enzime. In general germenii se produc din leguminoase precum soia, linte, naut, fasole, mazare, cat si din lastari verzi precum lucerna, schinduf-ul sau din cereale precum graul, orzul, meiul, ovazul, etc.


Detoxifiere si rezistenta imunitara
De imunitate puternica avem nevoie multi dintre noi. Iar la acest capitol germenii ne pot ajuta foarte mult. Ei sprijina organismul in lupta impotriva toxinelor care ne agreseaza zilnic. Cei care racesc sau se imbolnavesc des trebuie sa vina in ajutorul sistemului lor imunitar slabit. Iar un pas foarte usor de realizat este includerea germenilor in meniul zilnic. Acest pas va oferi multa energie organismului, il va sprijini la detoxifiere si il va intari. Consumul de germeni ajuta la vindecarea si ameliorarea a diverse probleme de sanatate. De-a lungul timpului persoane cu probleme dermatologice, anemii, boli de inima sau cancer au introdus germenii in alimentatia lor si au simtit imbunatatiri.


Un alt lucru bun este faptul ca germenii se gasesc tot timpul anului. Se pot produce in orice anotimp, indiferent de conditii. Germenii de grau sunt cei mai cunoscuti si gandeste-te ca poti sa ii 'cresti' la tine acasa, sa faci tu germinarea. Evident ca cea mai comoda solutie este sa mergi la un plafar unde cu siguranta vei gasi o varietate mare de seminte germinate. Germenii de grau fac pielea mai frumoasa si actioneaza impotriva bolilor degenerative precum cancerul. Alte seminte germinate cunoscute sunt cele de linte (au mult fier si vitamina C), de soia, de dovleac (au mult zinc si ajuta in cazul problemelor renale sau hepatice), broccoli, floarea soarelui (eficiente in anorexie), etc. Pentru anemie si stres pe fond nervos ar trebui consumati germeni de varza.


Pe blogul lui Cristian Margarit, consultant in nutritie si fitness, autorul scrie despre germenii de broccoli (exista seminte pe care le pui la incoltit) si efectul lor antioxidant puternic, anticancerigen. El spune ca acesti germeni sunt eficienti impotriva stressului oxidativ, astmului, rinitei alergice, infectiilor si canncerului (de colon, de prostata).


GERMENI DE GRÂU 


Germenii de grâu au fost utilizaţi încă din Egiptul antic, respectiv în medicina populară pentru efectele sale fortificante şi depurative. Au un efect antioxidant puternic, fiind o importantă sursă de săruri minerale Ca, K, Fe, Mg, P şi vitamine A, B, C, D, E. Sunt o importantă sursă de proteine, datorită conţinutului în aminoacizi esenţiali, care nu pot fi sintetizaţi în organism, ca atare produsul trebuie consumat în mod regulat. Datorită conţinutului de sorg, germenii de grau au un procent ridicat de flavonoide şi antioxidanţi de natură vegetală.


GERMENI DE GRÂU SPELTA



Au un efect special de întărire a sistemului nervos. Datorită compoziţiei total diferite de cea a grâului comun, grâul spelta sau alac este recomandat şi persoanelor cu intoleranţă la gluten. Au un conţinut proteic de şase ori mai ridicat faţă de grâul comun, însumând 17–20%, iar conţinutul în aminoacizi este de asemenea însemnat. Conţin minerale Fe, Mg, Ca, P, Se şi vitamine A, B, E. Procentul de seleniu din compoziţie este de 7-8 ori mai ridicat comparativ cu alte cereale. Seleniul este important datorită efectului său antioxidant, util în prevenirea cancerului. Stimulează circulaţia sanguină, creşte aportul de sânge şi oxigen la nivel celular. Contribuie la dezvoltarea masei musculare. Este eficace în combaterea infecţiilor cauzate de Candida. La fumători, influenţează pozitiv capacitatea fizică şi intelectuală, respectiv procesul de regenerare al organismului.




GERMENI DE RIDICHE


Au efect de epurare a ficatului şi rinichilor, slab efect diuretic şi de detoxifiere a organismului. Pe lângă conţinutul în vitamina B, sunt şi o importantă sursă de minerale Fe, K, P. Necesitatea prezenţei acestui aliment în meniul zilnic este justificată prin conţinutul în compuşi valoroşi, cum ar fi fosfaţii. Datorită conţinutului de sorg, sunt bogati în flavonoide şi fito-antioxidanţi. Componenţii cei mai importanţi ai germenilor sunt enzimele, respectiv flavonoidele, care acţionează sinergic, prin potenţare reciprocă a acţiunii.




GERMENI DE LUCERNA (alfaalfa, erba medica)




Germenii de lucernă sunt cei mai bogaţi şi mai compleţi germeni. Conform tradiţiei, primii care au cultivat lucernă au fost arabii, în urmă cu 2.000 ani şi ei au numit-o “părintele tuturor alimentelor”. În medicina populară, acest remediu natural s-a întrebuinţat în tratamentul colitelor. Sunt bogati în 8 enzime importante pentru digestie şi compuşi importanţi precum fitohormoni, saponine, acid L-succinic, clorofilă. Sunt o importantă sursă de vitamine A, C, B12, D, E, K şi minerale Ca, P, Mg, Mn. Nici un fruct şi nici o plantă nu conţine atâtea enzime indispensabile digestiei. Stimuleaza secreţia lactată la femeile care alăptează. Datorită conţinutului său de acid de chihlimbar ajută la menţinerea elasticităţii ţesutului conjuctiv. Contin şi o cantitate mare de proteine (35%). Mai conţin toţi aminoacizii esenţiali.


GERMENI DE BROCCOLI




Au valoare nutritivă şi alimentară ridicată, datorită conţinutului bogat în glucide, vitamine şi săruri minerale. Broccoli are origine comună cu conopida. Germenii de broccoli reprezintă cea mai complexă sursă naturală de enzime. Prezintă un conţinut ridicat în săruri minerale Fe, K, Mn, Se, Zn, Mg, Ca iar datorită efectului sinergic al elementelor din compoziţie este indispensabil pentru păstrarea sănătăţii. Germenii de broccoli sunt o sursă excelentă de vitamina A si C. Germenii au proprietăţi diuretice bine cunoscute şi ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar. Sunt de asemenea foarte bogaţi în antioxidanţi, mult mai mulţi decât planta.

GERMENI DE FLOAREA SOARELUI




Efectele sale de înfrumuseţare corporală au fost cunoscute încă din antichitate. Efectul principal al germenilor, menţinerea sănătăţii epidermei, se datorează conţinutului ridicat în uleiuri, vitamine şi săruri minerale cu acţiune protectoare. Datorită compuşilor cu un conţinut ridicat în fosfaţi prezintă efecte de curăţare, înfrumuseţare şi hrănire a pielii, având rol în combaterea acneei, fiind în acelaşi timp o importantă sursă de vitamina E şi B12, respectiv niacină (vitamina pielii). Sunt bogati în compuşi minerali: P, Ca , Fe, Zn, I, Mg.

GERMENI DE SEMINTE DE IN




Seminţele de in prezintă un important efect de prevenire a apariţiei cancerului mamar, acţiunea acestora fiind unanim recunoscută de cercetătorii din domeniu. Prezintă un conţinut ridicat în acizi graşi Omega -3 şi lignan (un compus polifenolic special). Este o importantă sursă de vitamine A, B, C, D, E conţinând în acelaşi timp o imensă cantitate de săruri minerale(K, P, Mg, Ca, S, Fe, Na, Cl, Mn, Si, Zn, F, Al, I.


GERMENI DE SEMINŢE DE DOVLEAC



Efectele sale de ameliorare a afecţiunilor prostatei au fost cunoscute încă din antichitate. Efectul deosebit al acestor germeni în tratamentul afecţiunilor prostatei şi vezicii urinare se datorează conţinutului ridicat în acid linolic (45%). Sunt bogati în vitamina B12 naturală şi vitamina E. Prezintă un conţinut ridicat în Li, Mg şi Se.




GERMENI DE CRESON

Cresonul este o plantă originară din teritoriul Iranului de azi. Ca plantă medicinală valoroasă, cresonul a fost cunoscut şi utilizat în China încă din anul 1500 i. Chr. Au un conţinut ridicat de sulf, respectiv iod, a căror combinaţie este un excelent remediu cu efect de ameliorare a funcţionării glandelor cu secreţie internă. Iodul din compoziţie este indispensabil bunei funcţionări a tiroidei şi celulelor nervoase. Mai conţin vitamine A, C, E, K şi minerale Ca, Fe, S. Efectul benefic al flavonoidelor a fost studiat şi demonstrat în numeroase cercetari.


GERMENI DE SPARANGHEL




Prezintă un conţinut ridicat în asparagină, cu rol în menţinerea echilibrului acido-bazic al sângelui. Principalul efect este acela de curăţare a tractului renal. Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi săruri minerale, sunt o importantă sursă de flavonoide şi antioxidanţi de origine vegetală.


































GERMENI DE VARZA ROŞIE




























Germenii au proprietăţi antioxidante extraordinare, determinate de compuşii din structură, cum ar fi sulforafanii, indocarbazolul, care stimulează producerea de enzime necesare combaterii cancerului. Au un conţinut ridicat în vitamina U, cu efect antiulceros dovedit. Conţinutul în calciu corespunde celui din lapte.

GERMENI DE VARZA CREAŢA (BRUXELLES)




Varza de Bruxelles este considerată o minunată inovaţie a horticultorilor danezi. Efectele sale se manifestă la nivelul pancreasului prin ameliorarea procesului de sinteză a insulinei. Utilizarea sa în diabetul zaharat se datorează conţinutului în mangan, crom şi alte elemente minerale. Sunt o sursă bogată de vitamine A, B şi C şi minerale Ca, Na, K, P, Fe, S, Mn, Cr.










GERMENI DE MORCOVI




Consumul regulat al germenilor de morcov contribuie la menţinerea tonusului epidermei, efect datorat în parte vitaminelor din compoziţie. Digestia necorespunzătoare, funcţionarea deficitară a ficatului, acumularea metalelor cu efect toxic la nivelul ficatului pot determina modificări ale culorii epidermei de la aspectul sănătos la o coloraţie cenuşie. Produsul este bogat în vitamine, complexele de vitamine A, B, C, E, G şi K, respectiv săruri minerale Ca, K, Na, P, Fe, Mg, Cr. În cel mai ridicat procent este prezentă provitamina vitaminei A, beta-carotenul.


GERMENI DE CANEPA




Dintre cele peste 3 milioane de plante comestibile din flora Pământului, nu există o plantă comparabilă cu cânepa din punctul de vedere al valorii nutritive. Proteinele din seminţele de cânepă conţin toţi cei 8 aminoacizi esenţiali, uşor digerabili şi absolut necesari metabolismului. Semniţele de cânepă conţin 30% proteine, 41% grăsimi, 15% carbohidranţi, ele fiind mult mai valoroase din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia. In seminţele de cânepă, acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt prezenţi în raport 3:1. În plus, semninţele de cânepă sunt singurele seminţe comestibile care au în componenţa lor cantităţi substanţiale de acid gama-linoleic (GLA), cu efect terapeutic demonstrat. Microelementele prezente în seminţele de cânepă includ strontiu, arseni şi crom. Sunt o sursa bogata de vitamina E.

GERMENI DE SCHINDUF






Germenii de schinduf sunt bogaţi în proteine (23%), săruri minerale Ca, Fe, K, P, Mg, Na, S si vitamine A, B, D. Datorită proprietăţilor lor digestive (favorizează digestia), se pot consuma singuri sau împreună cu alţi germeni. Au gust diferit atunci când cresc în lumină directă sau indirectă.

GERMENI DE LINTE




Germenii de linte sunt bogaţi în proteine (25%), vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E şi săruri minerale Ca, Fe, Mg, K, Se, Zn, Na. Sunt de asemenea foarte bogaţi în enzime şi vitamine. Sunt foarte apreciaţi pentru valoarea lor nutritivă şi gustul lor. Se pot consuma în salate sau supe.


















GERMENI DE FASOLE MUNG





Germenii de fasole Mung conţin o gamă completă de vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E şi săruri minerale Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na precum şi o cantitate mare de proteine (20%). De asemenea conţin toţi aminoacizii esenţiali şi numeroase enzime esenţiale pentru digestie.


GERMENII DE RUCOLA 




Germenii de rucola au proprietăţi antioxidante excelente şi întăresc sistemul imunitar. Gustul lor deosebit se combină într-un mod agreabil cu diferite alimente. Contin vitamine A, C, P si minerale Fe, Mg. Seminţele de rucola 
nu necesită înmuiere. Este suficient să le clătiţi uşor şi să le puneţi imediat în germinator. Datorită naturii lor mucilaginoase este recomandată metoda de germinare în tăvi. Menţineţi-le la temperatura camerei şi ferite de lumină până când cresc primele frunzuliţe. Clătiţi-le de 1-2 ori pe zi. Utilizaţi numai atâta apă astfel încât să le menţineţi umede, nu îmbibate cu apă. Germenii sunt gata în 4-5 zile. Se pot păstra la frigider până la 1 săptămână. Voinicica are o aromă puternică a cărei tărie creşte odată cu vârsta frunzei. Aroma este adesea descrisă ca fiind asemanatoare nucii, cu un uşor iz de ierburi. Planta verde are un gust puternic, amărui şi un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aromă de mosc. Frunzele curate se pot pune într-o pungă de plastic sau o cutie ermetică şi se pot păstra în frigider.



Producerea germenilor. Lăsaţi peste noapte în apă cantitatea necesară de seminţe. În dimineaţa următoare presăraţi seminţele în germinator sau mai simplu puneti semintele pe o tavita , având în vedere că în timpul germinării acestea îşi vor mări volumul de cel puţin 4 ori. Menţineţi-le la temperatura camerei şi în bune condiţii de iluminare. Clătiţi seminţele de 2 ori pe zi până la germinarea completă, care are loc după 3-5 zile. Pot fi consumaţi imediat sau se pot păstra în frigider pentru 1 săptămâna.




Unde puteti adauga germenii: proaspeti in salata, varza murata, piure de cartofi, cartofi copti, salata de fructe, omleta, cu ceapa si alte legume. Mixati-i in diverse paste de intins pe paine. Mixati-i cu fructele, in blender, pentru a obtine shake-uri sau sucuri sau mixati-i cu legumele pentru a obtine sucuri vegetale. Inlocuiti salata din sandwich-uri cu germeni. Faceti sandwich-uri cu cascaval si germeni in aparatul de facut sandwich-uri calde. Amestecati-i cu branza topita. Adaugati-i in supe sau mancaruri facute la cuptor dupa ce sunt gata. Adaugati-i in aluatul pentru piscoturi si biscuiti. Adaugati-i la ouale umplute. Combinati in mancaruri cu orez. Adaugati-i in sosul pentru spaghete in timp ce se raceste. Preparati un sote cu ceapa si adaugati germeni. Adaugati germeni in piure de mazare sau fasole fiarta. Opariti germenii pentru scurt timp si serviti-i cu unt. Utilizati-i ca garnitura la platouri. Mixati-i in clatite (inainte de a le praji). Adaugati-i la pizza, la prajiturile de cartofi, ciorbe, salata orientala. Adaugati germeni striviti la mujdeiul de usturoi. Amestecati branza cu marar si germeni striviti; utilizati aceasta branza pentru a umple ardei. Serviti cu rosii.

No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews