Tuesday, November 8, 2011

Rosia Montana - lucruri nespuse

Daca nu v-ati lasat inselati de reclamele minicioase ale RMGC si dezbaterile partinitoare ale televiziunilor care primesc bani de la RMGC prin contracte de publicitate, sigur constientizati ca Rosia Montana si Romania se afla in acest moment sub amenintarea unui dezastru ecologic de proportii asemanatoare accidentului de la Cernobil.
Va rugam sa semnati petitia pe http://www.rosiamontana.net/ si sa participate la actiunile campaniei “Salvati Rosia Montana” – Impreuna putem opri acest dezastru!
Alaturati-va grupului local “Bucurestiul este eco” pe Facebook, grup ecologic si de actiune pentru Rosia Montana, pehttp://www.facebook.com/groups/bucurestipentrurm/
1. Proiectul minier propune cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Acest baraj ar trebui sa sustina un lac cianurat cu o suprafata de 600 ha.
2. Barajul s-ar situa la 7 km in amonte de Abrud, oras cu peste 6000 de locuitori.
3. In caz de prabusire posibila a barajului, o parte din continutul iazului va fi deversata in reteaua hidrografica din zona, cu difuziune in Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Delta Dunarii si Marea Neagra. Un accident asemanator celui de la Baia Mare ar transforma Delta Dunarii intr-un Cernobil al pestilor si pasarilor.
4. La Baia Mare s-a produs una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Europa, din cauza folosirii cianurii in exploatarea aurului. In anul 2000, in raurile Tisa si Lapus au fost deversate peste 100 de tone de substante otravitoare. Au otravit 1200 de tone de peste si au contaminat sursele de apa potabila a 2,4 milioane de locuitori.
5. In urma accidentului de la Baia Mare, statul roman trebuie sa sa-i plateasca Ungariei despagubiri de 120 milioane de euro pentru poluarea Tisei.
6.Proiectul minier prespunne dinamitarea a patru munti din jurul Rosiei Montana – Cârnic, Cetate, Orlea si Jig.
7. la 5 mai 2010 Parlamentul European a adoptat cu o majoritate zdrobitoare rezolutia pentru interzicerea din 2011 a mineritului pe baza de cianuri in Uniunea Europeana, cu recomandarea catre statele UE sa nu incurajeze noi proiecte de minerit pe baza de cianuri pana la interzicerea totala din 2011.
8. Pentru extragerea aurului se vor folosi pe parcursul celor 17 ani de exploatare, aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone cianura de sodiu.
Semneaza petitia pe http://www.rosiamontana.net/
Promovati aceasta petitie prin toate mijloacele posibile, pe retele sociale, bloguri sau site-uri personale!
Multumesc anticipat

No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews