Friday, December 2, 2011

Pericolul din lumanari

Parafina si fitilul de plumb din lumanarile obisnuite emit prin ardere substante toxice extrem de periculoase pentru organism. Folosite de romani pentru iluminarea incaperilor, lumanarile au devenit, de-a lungul timpului, un semn distinctiv al crestinului: sunt folosite la botez, cununie, inmormantare si, mai ales, in perioada Sarbatorilor Pascale, pentru care crestinii ortodocsi tocmai se pregatesc. Numai ca banalele lumanari din parafina reprezinta una dintre cele mai periculoase forme de poluare directa asupra organismului.

Parafina este un reziduu ieftin al industriei petroliere, care este albit si texturizat cu acrolyn, un produs cancerigenic recunoscut. Prin rafinarea petrolului se obtine mai intai benzina, apoi petrolul lampant, motorina si pacura. Din reziduul numit pacura se obtin mai departe parafina, asfaltul si uleiuri. Ganditi-va, cel mai pur produs din resursa naturala petrol il punem in masina. Ultimul reziduu – parafina, sub forma de lumanari – il ardem in casele noastre si ii inspiram toxinele. Efectele asupra sanatatii sunt vaste, de la simple dureri de cap la astm si cancer.

In aparenta inofesive, cand ard emit toxine periculoase precum toluen si benzene. Acestea sunt inhalate si persista in zonele unde au fost arse lumanarile. Toxinele in cauza pot irita ochii, mucoasele nazale si gatul. Efectele acestor lumanari sunt de la dureri de cap (frecvent) la dermatite (rar). Asta fara a mentiona fumul negru care inegreste in timp peretii si textilele. Acest fum produs de lumanarile din parafina contine aceleasi toxine ca cele produse prin arderea motorinei.

Fitilele din plumb sunt o alta problema. Nu se mai folosesc in SUA si Europa, dar Asia si America de Sud pot inca sa le produca. Arderea unei lumanari cu fitil de plumb pentru 3 ore creste nivelul plumbului din aer de 10 ori peste nivelul acceptat.

Lumanarile gel sunt foarte atractive datorita limpezimii, dar sunt produse totusi din reziduuri petroliere . Contin mai multe toxine decat cele simple de parafina, inclusiv toluen hidroxil butilat. Atractive, dar deloc o idee buna.
Doua studii publicate recent de revista britanica “The Ecologist” avertizeaza ca tipul cel mai raspandit de lumanare din lume emite o varietate incredibila de compusi organici volatili (VOC), printre care acetona, benzen, tetraclorid de carbon si xilina.
La acestea se adauga particule de funingine microscopice cu continut de metale grele, precum plumbul sau cadmiul, provenite de la fitilul lumanarii. Efectele asupra sanatatii sunt devastatoare, de la simple dureri de cap pana la astm si cancer.
Enoriasii, cei mai poluati
Vechile lumanari de seu ori din ceara de albine au fost inlocuite de-a lungul timpului cu cele din parafina, mult mai ieftine si mai usor de folosit. Parafina este insa un reziduu ieftin al industriei petroliere, care este albit si texturizat cu acrolyn, un produs cancerigen recunoscut.
Un prim studiu de anvergura a fost realizat in anul 2000, in SUA, cand cercetatorii au constatat ca ratele emisiilor de plumb ale unei lumanari variau intre 0,5 si 327 de micrograme pe ora.
Dupa 60 de minute de ardere, nivelul plumbului din aer era intre 0,04 si 13,1 mcg pe metru cub, in conditiile in care un nivel sigur este apreciat la 1,5 mcg pe mc. Dupa cinci ore, concentratiile au crescut substantial, intre 0,21 si 65,3 mcg pe mc.
Un studiu mai recent, din 2006, a fost realizat de Stephan Weber, profesor la Universitatea Duisburg-Essen, din Germania, care a masurat nivelurile de microparticule in aerul unei biserici pe o perioada de 13 zile inaintea Craciunului.
Cercetatorul a descoperit ca, in momentul in care lumanarile sunt aprinse, concentratiile de particule aproape se dubleaza, efectul fiind sensibil mai mare atunci cand la slujbe se foloseste tamaie. Tot Weber a ajuns la concluzia ca si expunerea de scurta durata la aerul contaminat poate fi daunatoare pentru unii oameni.
Nu avem reglementari
Rezultatele studiilor sunt cu atat mai socante cu cat reglementarile cu privire la continutul lumanarilor sunt aproape inexistente nu numai in Romania, ci si la nivel international.
Doar in SUA si Australia s-a interzis de cativa ani utilizarea plumbului in fitilul lumanarilor, dupa ce s-a constatat ca nivelul concentratiei plumbului dintr-o incapere in care se ard lumanari parfumate depaseste nivelul maxim admis chiar si de 33 de ori.
Unii producatori adauga plumb in festila pentru ca flacara lumanarii sa fie dreapta si sa arda frumos. Prin incalzire, metalul se transforma in particule foarte mici, care sunt inhalate si se depoziteaza in plamani, de unde trec in fluxul sangvin.
Majoritatea producatorilor nu sunt obligati sa specifice compozitia materialului din care sunt fabricate fitilele, asa ca e aproape imposibil sa-ti dai seama care sunt cele ce contin plumb.
SOLUTIILumanarile din soia ard fara fum toxic
Alternative la clasicele lumanari de parafina nu sunt prea multe si au, de obicei, preturi mai mari. In Romania, firma deproduse bio Rangali a lansat recent lu manarile NEOM Luxury Organics, produse din ceara vegetala si uleiuri esentiale, care sunt 100% organice.
Acestea ard fara fum negru, iar baza de ceara pura vegetala este parfumata cu uleiuri esentiale. Directoarea firmei, Monica Rosu, spune ca nu i-a fost usor sa gaseasca si sa importe aceste produse, oferta fiind destul de limitata. Alta varianta, inventata recent in SUA, este lumanarea din soia hidrogenata si alte plante, care arde mai incet si nu produce fum. Luma narile din ceara de albine sunt cele mai scumpe, insa ard de trei ori mai mult decat cele de parafina si sunt “curate”.
ATENTIE, PARINTI! Nu expuneti copiii!
Medicul pneumolog Magda Ciobanu spune ca nivelul crescut de plumb in sange poate determina tulburari cardiovasculare, digestive si de tip neurologic, atat acute, cat si cronice. Particulele se depun si pe mobile, pe podea, pe suprafatele textile, astfel incat persista mai mult timp in locuinte si sunt antrenate de curentii de aer. Cei mai afectati sunt copiii, arata medicul, acestia fiind expusi mai mult timp si la cantitati mai mari. Efectele: dezvoltarea mentala si cea fizica intarziate, deficiente de atentie si invatare, probleme senzoriale.
SFAT. Copiii trebuie tinuti la distanta de fumul nociv al lumanarilor
PERICOL:
Parfumul otravit
Cele mai otravitoare lumanari de parafina sunt cele parfumate, care emit o mare cantitate de funingine microscopica, dar si substante toxice provenite de la arderea esentelor si a culorilor sintetice.
Hidrocarburile aromatice policiclice generate prin arderea lumanarilor sunt bine-cunoscute pentru potentialul lor de a genera cancer, afectiuni ale sistemului nervos central sau dezechilibre hormonale.
Totodata, substantele responsabile pentru aroma si culoarea lumanarilor pot fi iritante pentru alergici. Asta, fara a mentiona fumul negru care innegreste in timp peretii si textilele, continand aceleasi toxine ca acelea produse de arderea motorinei.
Pneumologul Magda Ciobanu recomanda evitarea utilizarii lumanarilor parfumate si a candelelor, in special daca in casa locuiesc copii. In acest caz, incaperile trebuie aerisite frecvent. Medicul mai recomanda inlocuirea lumanarilor parfumate cu uleiuri volatile naturale, adaugate intr-o cantitate mai mare de apa, sau utilizarea plantelor aromatice tip lavanda, pelin, crengute de brad, cu precautii pentru alergici si astmatici.
LETAL. Ambientul placut nu impiedica lumanarile frumos mirositoare
sa ne otraveasca aerul din casa
SIBIUFaclii ecologice pentru credinciosi
Efectele lumanarilor asupra organismului sunt bine-cunoscute de unii membri ai Bisericii, dovada si ca Mitropolitul Ardealului, Dr. Laurentiu Streza, a facut eforturi pentru a deschide, in 2006, una dintre primele fabrici de lumanari ecologice din Romania. Fabrica lucreaza non-stop in trei schimburi, avand o productie de 12 tone pe luna.
Potrivit purtatorului de cuvant al Mitropoliei Ardealului, Catalin Dumitrean, lumanarile ecologice contin o cantitate mare deceara de albine, respectiv 40%, parafina, oxid adus din Anglia si ata de bumbac din Grecia. Lumanarile se vand in toate bisericile de parohie si in manastirile din Arhiepiscopia Sibiului. Pretul unei lumanari “eco” este unul modic, de 0,3 lei, daca facem o comparatie cu cele din comert, care sunt de foarte slaba calitate si se topesc imediat, arata Dumitrean.
Spre deosebire de o lumanare din comert, care daca o aprinzi se topeste in maximum 20 de minute, cele ecologice tin aproximativ 70 de minute, desi sunt de aceeasi grosime si inaltime. Potrivit lui Dumitrean, in bisericile din Arhiepiscopia Sibiului exista o ambianta frumoasa si usor respirabila, chiar si atunci cand lacasul de cult este arhiplin. In primul rand, pentru ca exista spatii special amenajate pentru arderea lumanarilor, iar atunci cand acestea sunt aprinse in biserica, in cadrul slujbelor de cult, fumegarea este practic inexistenta.

No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews