Saturday, September 8, 2012

Manual de Programare Neuro-Lingvistica (NLP)





Manual de Programare Neuro-Lingvistica (NLP) - "Un Ghid Practic pentru obtinerea rezultatelor pe care le doresti" scris de Joseph O'Connner, unul dintre cei mai cunoscuti formatori de NLP din lume, autor a 17 carti, majoritatea bestselleruri internationale.

Ghidul l-am gasit in libraria mea online favorita si contine o serie de exercitii practice, teme, exemple care va pot ajuta sa intelegeti mai usor tainele NLP.







Numele de NLP vine de la cele trei domenii pe care le imbina:
-Programare: Aptitudinea fiecăruia de a "produce" și "transpune" în practică o variată și complexă gamă de programe comportamentale. Descoperirea, folosirea si schimbarea comportamentului, limbajului si comunicarii non-verbale pentru atingerea obiectivului.
-Neurologie: Creierul este baza fiziologica a perceperii, gandirii, simtirii si functionarii intregului sistem uman. Realitatea este procesata si transformata de cele cinci simturi si sistemul nervos in experienta.
-Lingvistica: Utilizarea limbajului si cum ne afecteaza acesta. Experienta este codata si organizata  de catre limbaj si sistemul de comunicare non-verbala


Obiectivele
O data ce ne-am fixat obiectivele in constient, subconstientul incepe sa lucreze pentru atingerea acestora.
Obiectivele trebuie sa aiba un enunt pozitiv, sa cuprinda cat mai multe detalii specifice si sa fie compatibile cu tine. Apoi trebuie sa-ti definesti resursele necesare atingerii acestor obiective dar si dovezile care te vor ajuta sa-ti dai seama ca ti-ai atins obiectivul. Trebuie sa ai in vedere consecintele schimbarii asupra ta, dar si a celorlalti, dar si care este pasul urmator dupa ce ti-ai indeplinit obiectivul.
Afirmatiile te pot ajuta sa-ti atingi obiectivele, fiind declaratii puternice care iti mentin mintea concentrata asupra acestora. Afirmatiile trebuie formulate ca si cum ele se adeveresc in momentul de fata, dar nu ca si cum s-ar fi adeverit deja, si nici cu termene limita.



Semnale de accesare ale ochilor.


Nivelurile de invatare:
1. Incompetenta inconstienta: Nu stii si nu stii ca nu stii.
2. Incompetenta constienta: Stii ca nu stii
3. Competenta constienta: Stii ca stii (Sunt necesare 1000 ore pt atingerea acestui nivel)
4. Competenta inconstienta: Practici abilitatea dobandita in mod automat, cu regularitate. Abilitatea este transferata subconstientului, astfel incat constientul sa fie liber sa faca altceva. (Sunt necesare in ca 5000 ore pt atingerea acestui nivel)
5. Maestria: Nu e doar eficienta, ci si placut la vedere. (Sunt necesare 25000 ore pt atingerea acestui nivel)

NLP este metoda de invatare accelerata, o scurtatura care te ajuta sa treci de la prima etapa direct la a patra etapa ocolind celelalte doua etape intermediare.

Limbajul
Te poate ajuta sa afli nivelul pe care se concentreaza o persoana. Poti folosi nivelurile neurologice pentru a analiza o problema, cand esti dezorientat sau nesigur in legatura cu ce ai de facut, pentru a afla unde te-ai blocat.

Identitate:  Eu nu pot face asta aici

Convingere: Eu nu pot face asta aici

Capabilitate: Eu nu pot face asta aici

Comportament: Eu nu pot face asta aici

Mediu: Eu nu pot face asta aici


Prezumtiile NLP:
-Oamenii reactioneaza la experientele lor, nu la realitatea in sine
-A avea cel putin o alternativa este mai bine decat a nu avea alternativa
-Oamenii fac cea mai buna alegere pe care o pot face la momentul dat
-Oamenii functioneaza perfect
-Toate deciziile au un scop
-Orice actiune are la baza o intentie pozitiva
-Subconstientul echilibreaza constientul si nu este rau intentionat
-Sensul comunnicarii nu rezida doar in ceea ce intentionezi tu sa transmiti, ci si in reactia pe care o primesti ca raspuns (Nu există greșeli, există doar feedback)
-Avem deja toate resursele care ne sunt necesare sau le putem crea
-Mintea si corpul formeaza un sistem
-Prelucram toata informatia prin simturile noastre
-Imitarea unei actiuni reusite duce ea insasi la excelenta
-Daca vrei sa intelegi, actioneaza. (Inveti facand)

Aceasta carte face cu siguranta parte din categoria cartilor online de calitate care ii pot ajuta pe cei care doresc sa atinga excelenta.

No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews